Stim / 090507

Stimpengar till allt fler musikskapare

Stim visar ett gott resultat för 2008 enligt den dagsfärska årsredovisningen. Intäkterna för 2008 landar på en dryg miljard. Utbetalningarna till Stims rättighetshavare ökade med mer än tre procent. Stims omkostnader är fortsatt låga och ligger med sina drygt tio procent bland de lägsta i Europa.

— Stim har inget vinstsyfte, våra intäkter går till dem som skapar musik. 2008 fick 23 374 Stimanslutna musikskapare pengar från Stim. Det är ungefär tio procent fler än förra året, säger Susanne Bodin, kommunikationschef på Stim.

Intresset för musik på konserter och festivaler fortsätter att öka samtidigt som skivförsäljningen fortsätter att minska – en trend som kan konstateras i många länder. Även intresset för musikens trivsel- och profilskapande effekt i olika typer av verksamheter som butiker, restauranger, pubar och caféer är markant.

— Stim arbetar ständigt för att hitta nya lösningar som gör det möjligt för många att glädjas och njuta av musik, samtidigt som vi säkerställer att de som skapar musik får ersättning för sitt arbete, säger Kenth Muldin, Stims vd. Våra musikskapare blir allt fler, 2008 fick vi 2 557 nya medlemmar. Trots att vi är ett litet land har vi i princip lika många medlemmar som våra motsvarigheter i Tyskland och Storbritannien.

Musik skapad av Stims medlemmar efterfrågas sedan länge av många framgångsrika utländska artister och intäkterna till Stim från motsvarande organisationer i utlandet ökar. Stim gör inga administrativa avdrag på intäkter från utlandet — något som Stim är ganska ensamma om.

— Vi är glada att kunna konstatera att Stims intäkter från utlandet är fortsatt höga. Det visar att svenska musikskapare håller högsta internationella klass, säger Susanne Bodin.

Läs mer om Stim på stim.se.

För ytterligare information, kontakta:

Kenth Muldin, vd, 070-885 54 21, kenth [dot] muldin [at] stim [dot] se

Susanne Bodin, kommunikationschef, 08-783 88 18, 070-224 70 53, susanne [dot] bodin [at] stim [dot] se