Upphovsrätt / 090120

ECSA/Skap i EU:s arbetsgrupp för upphovsrättssällskapens framtid

Kompositörernas europeiska lobbyorganisation ECSA är kallade till EU:s arbetsgrupp för upphovsrättssällskapens framtid. Skap och ECSA:s  ordförande Alfons Karabuda en av fem kompositörer i arbetsgruppen. 

I somras beslutade EU-kommissionen att upphovsrättssällskapens ömsesidighetsregler strider mot EU:s konkurrensregler. Ett allvarligt ifrågasättande som kan leda till stora problem för sällskapen och våra anslutna kompositörer. ECSA, som med stöd av bl a Paul McCartney, Ennio Morricone och Benny Andersson upprepat sin kritik till kommissionen, har nu blivit kallade till den av EU-kommissionen nybildade arbetsgrupp som skall diskutera upphovsrättssällskapens framtid. Alfons Karabuda är där en av fem ECSA-delegater som representerar kompositörernas intressen. Det första mötet sker i mars. ECSA inleder sitt förberedande arbete omedelbart.

Om ECSA

ECSA, the European Composer & Songwriter Alliance, är en Brysselbaserad lobbyorganisation och en enhetlig kompositörsröst på den europeiska musikpolitiska arenan. Alfons Karabuda/Skap är organisationens exekutiva ordförande. ECSA består av tre pan-europeiska kompositörsorganisationer. De tre organisationerna är:

APCOE – the Alliance of Popular Composer Organisations in Europe. Skap och Alfons Karabuda är ordförande.

FFACE, som organiserar kompositörer på det audiovisuella området, t ex filmmusikkompositörer (Skap och FST – Föreningen Svenska Tonsättare – organiserar tillsammans våra audiovisuella kompositörer i FFACE, då Sverige inte har en särskild organisation för dessa). Frankrike är ordförande.

ECF, som utgörs av tonsättarna, dvs konstmusikerna. Österrike är ordförande.

ECSA har 24 medlemsländer: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Nederländerna, Norge, Polen, Schweiz, Serbien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungern och Österrike.