Stipendier och priser / 150615

Här är pristagarna i Framtidens Musikpris 2015!

Riksförbundet Unga Musikanter har samlat musikbranschen och landets ledande musikorganisationer kring ett nytt pris i tre kategorier för att belysa behovet av satsningar på musikskapande i tidigt skede hos barn och unga, samt belöna de eldsjälar som gör det möjligt. Framtidens Musikpris tilldelas dem som i dag skapar möjligheter för ett rikt framtida musikliv: pedagoger, organisationer, ensembler samt för barn och unga som tar egna initiativ.

2015 års vinnare är Vanja Flensner och Frida Joelsson (i kategorin ”Bästa Ungdomsinitiativ”), Per Björkqvist (”Enastående Pedagogisk Gärning”) och Jon Skoog med The Gateway (”Nyskapande Innovativt Projekt”). Pristagarna har valts ut genom en riksomfattande nomineringsprocess på www.framtidensmusikpris.se där allmänheten fått säga sitt, följt av juryarbete där pristagarna utsetts. Vinnarna tar emot 20 000 kronor var vid en stor ceremoni på Swedish Music Hall of Fame på Djurgården den 19 augusti.

Prismotiveringar Framtidens Musikpris 2015:

Bästa Ungdomsinitiativ
Vanja Flensner och Frida Joelsson har med kreativitet och mod genomfört en konsert till förmån för Cancerfonden. Från första idén har de målmedvetet arbetat med allt från programinnehåll till scenografi och marknadsföring. Hela produktionen har genomsyrats av stor entusiasm och många skratt men också stort allvar. Konserten de arrangerade fick en hel ort på fötter med stort antal medverkande och många åhörare vilket gav en upplevelse av gemenskap. Genom detta engagemang personifierar Frida och Vanja de målsättningar som Framtidens Musikpris har: att blicka framåt och stärka samarbetet mellan såväl skolor och organisationer. Det är sannerligen ett initiativ till inspiration för andra.


 
Enastående Pedagogisk Gärning
Per Björkqvist är slagverks- och ensemblelärare som under 25 år med målmedvetenhet tagit pedagogiskt ansvar för att undervisa, driva och utveckla ensembler och utbildningar. Per arbetar engagerat med en bred bas av elever där delaktighet och nyskapande är ledorden. Det ger de unga musikanterna möjlighet att använda sin kreativitet och lekfullhet för att skapa något alldeles eget som tagit verksamheten inom kulturskolan till nya musikaliska nivåer. Pers stora arbetsinsats har varit omfattande och det har hela tiden skett för att ge andra möjlighet till utveckling. Det exemplifieras genom arbetet med ensembler som Got Motion, Göteborg Drumcorps samt Hulebäcksgymnasiets slagverkslinje. I sin gärning har han byggt ett musikaliskt växthus där unga får ta plats och där framgångarna har skördats i gemenskap med ett härligt skönt groove.


           
Nyskapande Innovativt Projekt
Projektet The Gateway med musikansvarig Jon Skoog drivs av Studieförbundet Vuxenskolan och ger ungdomar möjlighet att komma vidare med sitt musicerande trots en livssituation som i många fall omöjliggör traditionell musikundervisning. Här har unga chansen att i en gemenskap få uppmuntran och ta vidare sitt intresse tillsammans med professionella producenter och musiker. I musikstudion får deltagarna möjlighet att på ett nyskapande sätt lära sig musik, text, språk och lekfullt utmanas att utveckla sin egen röst och identitet. Genom utbyte av erfarenheter är de med om att skapa musik i en kreativ process som liknar professionella musiklivets arbetsmetoder. The Gateway är ett innovativt projekt som får deltagarna att våga lita på sin egen känsla för musiken, det ger en självsäkerhet som man har nytta av hela livet.

Framtidens Musikpris arrangeras av Riksförbundet Unga Musikanter tillsammans medSkap, Kulturskolerådet, Swedish Music Hall of Fame, FST, Musikförläggarna, Statens Musikverk, SYMF, Svensk Scenkonst, Spotify, STIM:s promotionsnämnd.

Framtidens Musikpris på Facebook >>

Framtidens Musikpris på Twitter >>