Sedan 1957 har Skap årligen prisat svenska upphovspersoner och 2024 har vår oberoende prisjury valt ut ytterligare 28 kollegor som de tycker är extra värda 50 000 kr. Skap vill därför rikta ett stort grattis till nedanstående pristagare!
”Musikskapare är ett fantastiskt yrke men vi som har valt den här vägen ställs ofta inför utmaningar. Det kan handla om ekonomi, svårighet att nå ut till sin publik eller att vi faktiskt ibland är onödigt självkritiska. Skap tycker därför att det är särskilt viktigt att uppmuntra och inspirera genom att varje år dela ut priser till ett antal kollegor inom olika genrer. Det handlar inte bara om att ge stöd till enskilda musikskapare utan att också lyfta fram den enorma mångfald som finns i Sveriges musikliv och därigenom inspirera många fler.” säger Skaps ordförande Anders Wollbeck.
Josefine Jinder
Med stor genrebredd, gränsöverskridande inspiration och hjärtat i handen har Josefine Jinder sedan 2008 producerat desperat, smärtsam pop. Jinder står alltid längst fram i ledet för det på samma gång nyskapande och djupt personliga. En musiker och artist som kan konsten att beröra, inte minst med sina utlämnande och starka texter.
Danne Stråhed
Efter en hel livstid i musiken har Danne Stråhed gjort mer än de allra flesta. Oavsett om stilen är dansband, schlager eller country på svenska sätter han alltid sin egen prägel. Det samma gäller när han skriver musik för revy. En verklig legendar i Sveriges musikliv, som inte bara är världsberömd i Skåne utan faktiskt i hela landet i stort.
Kapten Röd
Svensk reggae och dancehall skulle inte vara vad den är i dag utan Björn Nilsson. Under namnet Kapten Röd har han med sina ärliga texter och smittsamma melodier nått ut till den verkligt stora publiken, utan att någonsin tumma på den personliga integriteten eller det politiska budskapet. En artist, låtskrivare och producent vars musik alltid är lika uppriktig som den är svängig.
Per Ekdahl
När den på grund av pandemin inställda Scalarevyn äntligen fick möta publiken 2021 var det Per Ekdahl som helt på egen hand stod för musiken. Som showens enda kompositör gjorde han inte bara ett stort arbete med att skriva och arrangera. Han var dessutom kapellmästare för revyns band. En mångsidig musikskapare, med exceptionell yrkesskicklighet.
Britta Virves
På sin albumdebut Juniper från 2022 visade Britta Virves att hon verkligen är en kraft att räkna med på den svenska jazzscenen. Trots sin ännu unga ålder har hon redan en imponerande tyngd som kompositör, ett starkt personligt uttryck och en vaken blick för mångfasetterad inspiration. (Foto: Michael Steiner)
Alexi Delano
Alexi Delano är en verklig veteran inom den svenska klubbscenen. Sedan 1990-talet har hans namn varit förknippat med kvalitetsproduktioner, nyskapande men samtidigt tryggt rotade i Sveriges gedigna technohistoria. Som en av de första i landet att utforska genren deep house har han dessutom varit absolut stilbildande. En svensk dansmusikpionjär, både som producent och DJ.
Nils ”Nisj” Svennem
Oavsett om sammanhanget är hiphop, r’n’b eller pop bidrar Nils Svennem Lundberg alltid med något eget. Tillsammans med artister som Jelassi, Silvana, Ant-Wan och Mona Masrour har han mejslat fram några av landets mest framgångsrika och egensinniga ljudbilder. Nisj är en producent som aldrig blir tråkig soundmässigt, och som alltid har massor av nya grejer på gång. (Foto: Wasima)
Kristin Carpenter
Katalogen med samarbeten med namn som Khalid, Tinashe, Snakehips, Alan Walker och Shy Martin imponerar. Kristin Carpenter är verkligen en musikskapare med många strängar på sin lyra. Hennes unika kombination av svenska melodier och känsla för engelska texter har gjort henne till en av vårt lands mest efterfrågade låtskrivare. Inte bara här hemma, utan också internationellt.
Cobrah
Cobrah har arbetat sig fram till ett helt eget uttryck som både inspirerar och utmanar. Hennes konstnärskap sträcker sig långt utöver musiken, som bryter lika mycket ny mark som hennes estetik bryter mot normer. En unik artist vars nyskapande ljud och starka visuella identitet placerat henne i centrum såväl på den nationella som den internationella elektroniska scenen. (Foto: Ninja Hanna)
Jujja Wieslander
Hon har inte bara skapat de odödliga barnbokskaraktärerna Mamma Mu och Kråkan. Julia Wieslanders sånger är fyllda av lekfullhet och värme och bjuder in till en vänlig och nyfiken värld. En central aktör i svensk barnkultur, vars sånger och sagor fortsätter att sprida glädje till generation efter generation. (Foto: Mimmi Nordin)
Mob 47
Få svenska hardcoreband har varit mer inflytelserika, och nästan inget har varit snabbare, än Mob 47. De var inte bara med och satte den svenska råpunken på världskartan. De har också fått japanska band att börja sjunga på svenska och spela D-takt (eller, C-takt då). Mob 47 är mäktiga mangelmoguler, som mer än fyra decennier in i karriären fortsätter att imponera.
Elisa Lindström
Elisa Lindström har länge varit en av den svenska dansbandsmusikens viktigaste aktörer. Som både sångerska och kompositör i Elisa’s har hon bidragit till att ta scenen vidare in i den moderna eran. Med det inte sagt att hon någonsin släpper taget om historien. Tonartshöjningarna ska också med! (Foto: Lena Ahlström)
L1NA
Med självförtroende och nyfikenhet har Lina Samir tagit plats på den svenska rapscenen. Med rösten som främsta verktyg skapar hon hiphop som inte låter som något annat i landet och som aldrig ryggar tillbaka för att blanda influenser. L1na är en nyskapande artist med ett personligt uttryck som alltid lämnar avtryck.
Frida Andersson
Frida Anderssons artisteri imponerar på båda sidor Östersjön. Med personlig ton och stark övertygelse har hon etablerat sig som singer/songwriter i både Sverige och Finland. En driftig och handlingskraftig musiker, vars djupt innerliga känsla märks tydligt både i röst och låtskrivande.
Lisa Rydberg
Med virtuositet och innerlighet rör sig Lisa Rydberg ledigt mellan allt ifrån improvisation till folkmusik till barock till klassiskt. Hennes vackra, melodiösa kompositioner har ett ljust vemod som målar drömska bilder hos den som lyssnar. En bred violinist och kompositör, som väver samman den svenska folktraditionen med den klassiska musiken.
B.Baby
Göteborgsrapparen Salem Barka har sin unga ålder till trots redan hunnit göra avtryck i svensk hiphop. Hans uttryck rör sig tryggt inom genren, med hjälp av många namnkunniga samarbeten, samtidigt som han vågar sträcka sig utanför ramarna för inspiration. B.baby har redan visat att han är en artist för den stora publiken, som med sin sårbarhet och mod att skildra psykisk ohälsa berör på djupet.
Virginia & The Flood
Med en stil som bäst beskrivs som gotisk country har Cornelia Adamsson förädlat sitt uttryck, både musikaliskt och visuellt. Hennes Virginia and the flood är ett mångfasetterat och känsloladdat projekt, vars mörka, nerviga stämningar har förmågan att krypa under huden. Med albumet The Dark Lord tar hon ytterligare ett steg mot den allt bredare publiken.
Nestor
Nestor från Falköping är Västgötaslättens hårmetalhjältar. Med ett passionerat engagemang för den lokala scenen och ständig nyfikenhet på stilar vid sidan av den egna visar de att det går alldeles utmärkt att behålla kopplingen till landsbygden samtidigt som man bygger en internationell karriär. Hela den svenska rockscenen jublar över deras återförening!
Viktor Skokic
Viktor Skokic har länge varit en doldis inom svensk jazz och barnmusik. Med högt satta ambitioner levererar han kompositioner vars influenser sträcker sig från den experimentella konstmusiken till den moderna poppen. En musiker med ett gediget förhållande till sitt arbete och ett alldeles eget tonspråk.
Kahanga Dekula
När skivan Congo Guitar släpptes 2023 markerade den starten för Kahanga Dekulas efterlängtade solokarriär. Efter decennier i olika konstellationer och inte minst i egna Dekula band får mannen som fansen känner som ”Vumbi” äntligen stå i centrum. En ihärdigt passionerad kraft inom den kongolesiska gitarr- och dansmusiken, och en av Sveriges främsta inom östafrikansk musik i stort.
Yaeger
Under namnet Yaeger har Hanna Jäger på kort tid etablerat sig som en av Sveriges mest intressanta musiker och producenter. Med en helt egen stil som blandar influenser från emo, rave och pop presenterar hon ett uttryck som känns fräscht och mångsidigt. En musiker som aldrig är rädd att ta ut svängarna med sitt futuristiska sound.
Sofia Hallgren
Genom att skapa musik som både berör och inspirerar förenar Sofia Hallgren stilsäkert klassiska och moderna ljudlandskap. Hennes insatser som kompositör och ljuddesigner begränsar sig inte bara till filmens värld, utan sträcker sig även över TV, spel och scenkonst. En stämningsskapare som oavsett vilket projekt hon tar sig an alltid lyfter berättelsen. (Foto: Kim Creutzer)
Boko Yout
Med sin helt egna stil mutar Boko Yout in ett outforskat utrymme på den svenska musikscenen. Mot fonden av en fantasifull kombination av elektroniskt, rock, indie och jungle behandlar han teman som maskulinitet, identitet, sexualitet och erfarenheten av att vara en ung, svart man i Sverige. En nyskapande artist som visar att ”afro grunge” är genren vi inte visste att vi längtat efter.
Contaminazione
För fans av Gravmaskin, Second sun och Klotet är Sofia Rydahl och Mikal Styrke välkända namn. I trion Contaminazione tar de tillsammans med Staffan Tengnér skapandet vidare till en ny nivå. Med inspirationen hämtad från italiensk 1970-talsskräckfilm skapar de kusliga och melodiösa ljudlandskap som låter som inget annat. Ett oslagbart projekt.
Lune
Sedan hon dök upp i Teenage Crime med Adrian Lux har Lune varit en av den svenska popscenens mest intagande röster. Oavsett om hon använder den för samarbeten eller på egen hand sätter Linnea Martinssons sång alltid en egen stämning. En modig och nyfiken artist, vars utforskande av musikens möjligheter sträcker över genregränserna.
Baba Stiltz
I mer än ett decennium har Baba Stiltz egensinne förgyllt den svenska musikscenen. Från house till country till stämningskapare i film rör sig hans skapande i många olika världar och hör lika mycket hemma överallt. En fantastisk och mångfacetterad musiker och artist, som oavsett genre alltid imponerar.
Jonas Teglund
I decennier har han varit en av de viktigaste spelarna i bakgrunden av svensk rock. Nu träder äntligen Jonas Teglund själv fram i rampljuset. Hans arbete med Annika Norlin och i duon Weils visar med all önskvärd tydlighet det många av oss redan har vetat: Jonas Teglund är en gigant i det fördolda. (Foto: Elvira Glänte)
Henrik Blomqvist
Henrik Blomqvist är en av den svenska hiphopscenens verkliga veteraner. Ständigt på väg framåt har han som Eye n’I sedan 1990-talet rört sig ledigt mellan samarbeten och soloprojekt, alltid med den egna, karaktäristiska stilen som ledstjärna. En pristagare vars långa gärning i musiken tillhör landets mest imponerande.