Stipendier och priser / 211106

2021: 37 PRISER!

Sedan 1957 har Skap årligen prisat svenska upphovspersoner och i år är inget undantag. 2021 prisar vi dessutom hela 37 musikskapare – fler än någonsin tidigare. Vi är förstås stolta över att kunna förära vår oberoende priskommittés utvalda pristagare med 40 000 kr vardera. Tillsammans visar de, anser vi, på den fantastiska bredd som finns inom svensk musik. Vi vill rikta ett stort grattis till:

(Scrolla nedåt för att läsa motiveringar!)

Adam Olenius
Med Shout out louds har Adam Olenius levererat pop av högsta kvalitet i snart två decennier. Vid sidan av huvudsysslan har han flera andra projekt och är dessutom en uppskattad låtskrivare åt andra. En av den svenska indiescenens mest strävsamma veteraner.

Adrijana Krasniqi
Med lekfull attityd, oantastligt flow och ett egensinnigt textförfattande är Adrijana Krasniqi en hiphoptalang med hög ”it”-faktor. En briljant rappare som står för en mäktig leverans, både i studion och på scen.

Alberto Pinton
Saxofonist, kompositör, bandledare, pedagog och mycket, mycket mer. Alberto Pinton har i snart fyra decennier förgyllt svensk jazz. En virtuos musiker och kompositör som outtröttligt bidrar till det svenska musiklivet genom att förverkliga såväl andras som egna musikaliska visioner.

Anette Olzon
Anette Olzons solokarriär sedan uppbrottet från Nightwish kan inte beskrivas som annat än en triumf. Hennes andra album ”Strong” är fyllt av otroliga melodier, fantastisk sång och texter som bestämt greppar samtiden. En av de bästa metalskivorna som gavs ut 2021!

Anton Engdahl
Som Danshövding har Anton Engdahl stått för några av de mest träffsäkra produktionerna i svensk pop på senare år. En låtskrivare och producent vars välljudande och välarrangerade verk garanterat kommer att finnas med på framtidens topplistor.

Gabriella ”Bella Boo” Borbély
Gabriella Borbély gör dansmusik som passar lika bra på klubbgolvet som i hörlurarna. Med en lekfull attityd till ljud och stämningar har hon under namnet Bella Boo mutat in en egen plats på den svenska klubbscenen. En musikskapare med både integritet och konstnärlig generositet.

David Ritschard
Country med en stor dos svenskamerikansk nostalgi. Så kan man sammanfatta David Ritschards musik. Med Stockholm som fond målar han upp en autofiktiv, socialrealistisk värld, där samtiden är kall men där americanans varmaste av stämningar tröstar.

Ellen Krauss
Hon debuterade först 2018. Men Ellen Krauss har på den korta tiden redan hunnit sätta ett massivt avtryck. Med personlig ton och stark närvaro har hon visat att hon är en singer/songwriter som håller högsta klass. Inte bara i Sverige, utan också i världen.

Erik Enocksson
Med finkänslighet och detaljrikedom har Erik Enocksson i 15 år tonsatt svensk film och tv. Sedan genombrottet med ”Farväl Falkenberg” har hans suggestiva, melankoliska musik förhöjt en rad kvalitetsproduktioner. En träffsäker kompositör, som aldrig kantrar över i det snyftiga.

Fanny Hultman
Genom idogt arbete och målmedvetenhet har Fanny Hultman etablerat sig som en av Sveriges mest uppskattade låtskrivare och producenter. Hennes cv innehåller redan såväl inhemska som internationella hits. Ett låtskrivarproffs i ordets rätta bemärkelse!

Fanta Yayo
Fanta Yayo föddes in i dansen och musiken. Med sin kraftfulla röst och explosiva karisma är hon en adrenalinkick för det svenska musiklivet. Hon inte bara bidrar med sin egen tradition utan låter den även skickligt smälta samman med andras idéer och influenser.

Frida Selander
Hon spelar musik som hon själv kallar för ”gubbqueer”. Hämtar sina influenser från till exempel Patti Smith, Neil Young och Nina Simone. Frida Selander är en sann rockpoet som alltid arbetar nära sin egen känsla, och just därför prickar rätt varje gång.

Henok Achido
Henok Achidos uttryck är fullt av pondus, intimitet och integritet. Hans rader har genom åren förgyllt inte bara hans egna utan även andras låtar. En seriös och samtidigt lekfull rappare som tydligt drivs av sin starka passion för hiphopen.

Ilya Salmanzadeh
En av Sveriges de senaste åren mest anlitade och uppskattade internationella hitmakare. Ilya Salmanzadehs närvaro i en låt borgar alltid för kvalitet, modernitet och kreativitet. Tror du oss inte, fråga Ariana Grande, Taylor Swift eller Justin Bieber!

Irya Gmeyner
En av Sveriges mest rutinerade musikskapare för film, tv och scenföreställningar – och under 2021 har Irya Gmeyners kompositioner i svenska ”Tunna blå linjen” blivit extremt uppskattade. En mångsidig kompositör med oslagbar tonträff vad det gäller att skapa stämning.

Johanna ”JÁNA” Andrén
JÁNA står för något nytt på den svenska soulscenen. I par med Erik Brodin från Little Dragon har hon mejslat fram en egen ljudvärld, där syntar smälter samman med hennes smörsläta röst. En svensk r’n’b-sensation med internationella kvaliteter.

Jacob ”Jaqe” Henriksson
När rutinerade Malmörapparen Jaqe slutligen albumdebuterade 2021 gjorde han det med självförtroendet hos en äkta veteran. Hans fullängdare ”Filmen” är så fin, rakryggad och sårbar. Ett verk signerat en av svensk hiphops mest stilsäkra musikskapare.

Peter ”Kaah” Alexandersson
Under drygt två decennier har Peter Alexandersson gjort soul på svenska som ingen annan. Med egensinne och upptäckaranda är han arkitekten bakom ett alltid nyskapande sound. Om Prince var från Sverige hade han arbetat, sett ut och låtit som Kaah.

Kite
(Nicklas Stenemo, Christian Berg)
Från källarklubben till Kungliga operans scen. Nicklas Stenemo och Christian Berg har som inga andra visat att hårdsynth och dark wave kan höra hemma i de mest skilda av miljöer. Vid det här laget är Kite en institution i svenskt musikliv, en duo vars nästa steg alltid är spännande att följa.

Lars Jansson
En av våra mest älskade jazzpianister. Hans Lars Jansson trio är en av de mest berömda jazzgrupperna i Skandinavien, med publik över hela världen. Redan 1998 blev han Danmarks första jazzprofessor. Nu får han också Skaps hederspris, för sin livsgärning i musikens tjänst.

Little Dragon
(Erik Bodin, Fredrik Wallin, Håkan Wirenstrand, Yukimi Nagano)
Med rötter i hiphop, jazz, r’n’b och folkmusik är Little Dragon ett av Sveriges mest mångsidiga band. I över två decennier har de fyra vännerna från Göteborg hållit ihop, och de fortsätter outtröttligt att imponera. En strävsam, intimt sammanbunden grupp som bevisar att kreativitet saknar gränser.

Mattias Bärjed
Efter att rockkarriären med The soundtrack of our lives lagts till handlingarna har Mattias Bärjed sadlat om till kompositör. Med sin patenterade fingertoppskänsla för gitarrens mångsidighet sätter han stämningar och särprägel på tv och film. En historieberättare med musik som språk.

Micaela Gustafsson
Med nyfikenhet och upptäckarlusta skriver och framför Micaela Gustafsson musik för Sveriges alla barn. Inte minst de allra minsta har fått njuta av nyskrivna låtar när hon turnerat runt på landets förskolor och barnteatrar. En verklig eldsjäl, som visar att alla åldrar förtjänar ett eget soundtrack.

Monolord
(Tomas Jäger, Mika Häkki, Esben Willems)
Sedan debutalbumet ”Empress rising” från 2014 har göteborgstrion Monolord gått längst fram i ledet för modern doom metal. Med tunga, malande riff och en gränsöverskridande attityd till genrens ramar har de borrat sig in i publikens hjärtan, både här hemma i Sverige och internationellt.

Morgan Ågren
I snart fyra decennier har Morgan Ågren funnits med som en central aktör på den svenska musikscenen. Genom att på ett säreget sätt blanda jazz, fusion och experimentell rock har denne trumslagare, kompositör och producent skapat sin egen genre. En musikalisk mästare värd att prisas.

Myra Granberg
Under pandemiåret 2020 stod Myra Granberg för ett av de stora genombrotten. Hennes personliga texter och stilsäkra popkänsla har på kort tid tagit henne till toppen bland svenska, unga artister. Imponerar inte minst för att hon skriver och producerar allt själv.

Rebecka Rolfart
Rebecka Rolfart leder det ständigt föränderliga projektet The hanged man. I snart tio år har hon skämt bort poppubliken med vackra gitarrer och suggestiv softrock. En egensinnig och cool musikskapare som skickligt växlar mellan ljus och mörker.

Sabina Ddumba
På senaste albumet ”The forgotten ones” vidgar Sabina Ddumba återigen sitt uttryck. Med en röst som briljerar i de mest skilda av skepnader är hon i dag Sveriges souligaste popstjärna. En självsäker och självklar vinnare.

Saman Alias
Saman Alias musikaliska värld sträcker sig långt över alla nationsgränser. En vitamininjektion i svensk musik, som både bidrar med sitt kunnande om musiken från mellanöstern och outtröttligt visar intresse för nya kreativa möten.

Sara Ajnnak
Med gränslösa toner banar artisten och låtskrivaren Sara Ajnnak väg för nya upptäckter av landskapet i norr. I sina kompositioner väver hon samman historia med nutid i gränslandet mellan urtoner och elektroniska ljudlandskap. Hennes musik är på samma gång historisk skildring som ett ställningstagande.

Sara Menke
Under namnet Menke skapar Sara Menke en egen musikalisk värld, där lyra, banjo, glas och såg är lika självklara instrument som gitarr och piano. En multibegåvad kompositör som alltid briljerar, oavsett om hon tonsätter Karin Boyes dikter eller sina egna texter.

Sebastian Mullaert
Denne veteran inom den svenska elektroniska scenen har genom olika alias, samarbeten, kreativa live-framträdanden och mentorsprogram förlängt sin musik långt utan för klubblokalen. Sebastian Mullaert är en musikskapandets utforskare, vars organiska ljudvärldar alltid hedrar intuition och känsla.

Åsa ”Shitkid” Söderqvist
Hon må framställa sig själv som Sveriges minst duktiga artist. Men Åsa Söderqvists slarvighet ligger bara på ytan. Som Shitkid har hon nu i fem år gett oss musik vars estetiska val nästan alltid är exakt avvägda. En kreatör med lika delar kreativ experimentlusta som ”fuck you”-attityd.

Simon Issát Marainen
Ett av jojkens viktigaste uppdrag är att minnas. Detta tar Simon Issát Marainen fasta på när han för vidare sin fars och sina hemtrakter Saarivuoma samebys jojkar. Med sitt band Ára skriver han dessutom ny musik, som aldrig tappar kontakten med jojkens djupa rötter.

Pauline ”Skott” Skött
I ett halvt decennium nu har Pauline Skött försett publiken med högkvalitativ popmusik. Lorde och Katy Perry är redan fans, och så smått börjar även Sverige nu få upp ögonen för Skott. Med stiliga melodier och modernt sound är hon en popstjärna här för att stanna.

Viagra Boys
(Sebastian Murphy, Henrik Höckert, Oscar Carls, Tor Sjödén, Elias Jungqvist)
Hårt arbete och en egensinnig känsla för humor. Så stavas framgångsreceptet för Viagra boys, Sveriges främsta leverantörer av köttigt mangel. Lika våldsam som unik är denna stockholmsgrupp, som gjort punkrocken trendig igen.

Zakarias ”Zacke” Lekberg
Hiphopens centrala frågor om klass och identitet lyfter Zacke ur ett norrbottniskt perspektiv. Med en sällsynt konstnärlighet och fingertoppskänsla för textförfattande är han en av den svenska rappens mest unika förmågor. En kulturbärare som satt Luleå på hiphopkartan.