Skapa i coronatider

Skap har initierat ett antal egna projekt och har flera engangemang ämnade att hjälpa musikskapare både individuellt, som småföretagare och som kollektiv. Vi har dessutom försökt skapa en god översikt på den svenska kulturens alla satsningar på att hjälpa kulturskapare kortsiktigt när ekonomin drabbas av inställda spelningar, utställningar och annat i coronavirusets spår.

Om du har tips på initiativ, egna inspel eller idéer kring musikskapande i coronatider –och om du är medlem; gärna med filmer och/eller bilder på vad du gör för att underlätta dina produktions- och livemöjligheter i coronatider – maila eller ring omgående!

Svenska musik- och kulturorganisationers coronasidor:

Kulturdepartementet – löpande uppdateringar kring insatser
Stim
Sami
KRO – checklista för krishantering i coronatider (pdf)
Kulturnämnden & kulturstöd
Västa götalandsregionen om kulturstöd

KLYS krispaket och möte med regeringen angående corona
KLYS, där Skap sitter i styrelsen och bidragit med musikskaparnas perspektiv, har skickat in ett omfattade ekonomiskt stödpaket för kultursektorn efter veckans möte med regeringen. KLYS träffade kulturminister Amanda Lind, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi för att diskutera prioriterade åtgärder för kulturen. 
Läs regeringens uttalande om mötet här
Läs KLYS krispaket i sin helhet här

Grupper och upprop:

Kulturarbetare i Coronakris – Facebookgrupp 
”Många kulturarbetares ekonomiska situation är akut sårbar i sviterna av Covid 19. Anna som är fotograf fick avbokningar på alla jobb i mars och april på 2 dagar, plötsligt står hon utan försörjning. Spelningar och författarbesök kommer ställas in. Vi är många som är oroliga och därför startar vi, Sara Olausson, författare och illustratör och Anna Drvnik, fotograf, den här sidan så vi tillsammans kan komma fram till lösningar och hjälpa varandra.
Kanske kan musiker ordna onlinespelningar och ta inträde? Föreläsningar och författarbesök t ex kan ordnas på samma sätt. Vi får slå våra kloka huvuden ihop. Bjud in alla ni vill – kulturutövare och kulturkonsumenter! Gråt och organisera er!”

Bring it home – Livemusik på Facebook
”Live music is important. So important that we’re putting up a fight for it’s survival. So important that we can’t let it slip away with all cancelled shows worldwide in the wake of this Corona outbreak. So important that we are ready to – bring it home!” 
Läs mer om bakgrunden till initiativet här!

Svenska musikbranschen – Facebookgrupp (privat)
”Här samlas den svenska musikbranschen för att nätverka, diskutera och dela kunskap, tips, kontakter och erfarenheter. Bjud in alla som ni tror har intresse av att vara med! Poster som enbart marknadsför ny musik undanbedes.”

Digital marknadsföring för musiker – Facebookgrupp (privat)
”denna grupp som vänder sig till musiker som vill lära sig mer om digital marknadsföring. Detta är en community-driven grupp, som bygger mycket på kunskapsutbyte medlemmarna emellan. Vi som driver denna grupp är Sofie Marin, From Sweden Productions och Fredrik Malmgård/Michael Axelsson, från Arteprenör.”

Action Network:
”Tell Spotify to stop exploiting musicians during the COVID 19 outbreak”
Upprop för att påverka Spotify till större utbetalningar och för att hjälpa musikskapare dom drabbats ekonomiskt av corona.

Nu tystnar musiken
”Efter samtal med Konstnärsnämnden, Stim, SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) råder ingen tvekan om att det är ett krisläge”, därför har Tina Ahlin tagit initiativ ämnat påverka Spotify att skapa en akutfond ”i samarbete med Kulturdepartementet och Konstnärsnämnden […] där musiker och artister kan söka stöd för förlorade inkomster.”