Utbildning / 240925

Musikskapare i Göteborg: Sök till Skaps mentorprogram 2024-2025

I början av november startar vi, för tredje året, ett mentorprogram för ett hållbart musikliv för professionella musikskapare, denna gång med fokus på musikskapare i och omkring Göteborg. Sök om en plats senast 8 oktober!

Efter de två tidigare mentorprogrammen där 10 deltagare har matchats, utbildats och träffats för enskilda och gemensamma samtal samt gett värdefulla insikter på hur programmet kan utvecklas, är vi glada att kunna meddela att Skap erbjuder programmet ytterligare en gång. Programmet arrangeras denna gång i Göteborg för musikskapare som bor eller verkar i Göteborg med omnejd. De gemensamma träffarna arrangeras centralt i staden och startar 4 november 2024.

Du som mentor får chansen att hjälpa en annan människa att växa och få en hållbarhet i sitt skapande. Du som adept kommer få nya infallsvinklar och nya synsätt. I alla mentor- och adeptrelationer sker ett ömsesidigt givande och tagande och de flesta mentorer upplever det som minst lika värdefullt som adepten. Så ta chansen att både vara med och utveckla dig själv och programmet!

Läs mer och sök här senast 8 oktober – vi har ett begränsat antal platser!

Är du nyfiken på vad ett par av de tidigare deltagarna tyckte om att vara med i programmet? Vi med, så vi frågade Claire och Sabina.

Foto: Christopher Holmberg

Adept: Claire Soukup, artist och låtskrivare

Hej Claire, varför sökte du mentorprogrammet? 
— Jag hade precis avslutat mina musikstudier och kände ett behov av ett mindre sammanhang. Vardagen som musikskapare kan bli ganska diffus så jag tänkte att det här skulle kunna förankra mig i någon sorts rutin under en period. Utöver mina kreativa mål så hade jag inga konkreta förväntningar på programmet utan deltog mest med ett öppet sinne. Men sammanhanget öppnade upp för självreflektion. Att regelbundet kommunicera med en annan person kring mina processer gav mig större insikt i hur jag fungerar och vad jag faktiskt vill. 

Hur var kombinationen Claire + Sabina, din mentor?
— Det blev en jättebra matchning! Vi hade en del gemensamt och utöver det så är Sabina en bra lyssnare. Jag tror också att vi båda fick utrymme att inspireras genom våra möten! Jag började programmet med ett hav av idéer och mål åt alla håll, men ironiskt nog: det jag främst tog med mig från den här tiden var tålamod. Tålamod att göra en sak i taget, och framförallt i min egen takt. 

Rekommenderar du andra att ta hjälp av en mentor?
— Jag tror att det alltid finns något nytt att lära sig. Om du lockas av detta så är mitt tips helt enkelt att söka! Sedan tror jag att det är viktigt att vara nyfiken på sin mentor också, för det är inte minst genom dialogerna som insikter väcks till liv, tänker jag. Programmet varar inte heller för evigt, så jag skulle tipsa om att ta vara på tiden, på ditt sätt. Bara det faktum att programmet hade naturliga tidsramar gjorde det enklare för mig att skapa deadlines. Så om du är en person som har lite svårt för det så rekommenderar jag mentorprogrammet extra mycket… Men det finns nog många olika sätt att dra nytta av mentorprogrammet, beroende på vem man är.

Mentor: Sabina Wärme, musiker, kompositör och producent

Hur kom det sig att du ville ställa upp som mentor? 
— Jag tyckte att det verkade kul! Det kändes lyxigt och som en fin möjlighet att både få dela med mig av egen erfarenhet och få ny kunskap och input från en kollega i branschen som jag ännu inte kände. Sammanhanget med de andra mentorerna och adepterna kändes också roligt.

Vad tror du att din adept Claire lärde sig?
— Jag hoppas att hon tog med sig att hon kan driva och genomföra sina idéer, från start till slut. Det upplevde jag att hon gjorde under programmet, och hoppas att hon är stolt över! Jag själv lärde mig också en massa saker. Till exempel blev jag påmind om att ta tillvara på den där peppen och drivet att skapa, och vikten av att faktiskt ”skapa tid för skapande”.

Har du något tips till andra som funderar på att ta sig an rollen som mentor? 
— Gör det! Våga prova! 

Text: Hannah Kirsebom/KWD
Foto av Claire: Christopher Holmberg
Foto av Sabina: Jon Aagaard Gao